lagi berapa kg nak capai 55?

Created by MyFitnessPal - Nutrition Facts For Foods

Ikut La...

Thursday, December 20, 2012

20122012

al salam alaykum

20.12.2012: berat pada hari ini ialah 64 kg...

sedih ok!

sejak masuk kerja baru, dengan berat 57.2 kg pada 18/06/2012, cukup 6 bulan berat naik hampir 7 kg!

menggigil!


ayuh, kita mulakan sekali lagi!

Saturday, November 10, 2012

10.11.12

Al salam alaykum

Baiklah... Apabila saiz baju dari 46 ke 42, tiba-tiba kena pakai 44... Saiz seluar dari 36 ke 31, tiba-tiba naik ke 33... Apakah tandanya??? Apakah tandanya???


Sila insaf wahai cik Kay, jgn tunggu sampai esok!

Friday, September 28, 2012

Tuesday, August 28, 2012

selepas puasa

al salam alaykum

timbang pada 17/08/2012: 59.1 kg... sekilo pun takde turun... sedih!

pada 23/08/2012: naik ber-kg2 kot... huhuhuhuh

malas nak timbang

Saturday, May 12, 2012

Lepa

Al salam alaykum

Pantang lepa... Mula la dia...

Berat aku dah naik!!!


Sekarang ialah:

60.6 kg!!!


Uwwaaaa!!!


Cepat!


Sila berubah skrg!

Tuesday, April 3, 2012

Pilihan

Al salam alaykum

D lama tak update berat kat sini... Berat mcm yoyo... Sekali naik, sekali turun...

Paling berat sepanjang MBBI ni, 58.5 kg... Paling ringan, 56.3 kot... Nak capai 55 kg, tak dapat-dapat... Cannot go omputis oyak...

Minggu lepas, Sabtu Ahad kami berjimba-jimba di Port Dickson... Mencanak-canak makannya... Sampai hari ni takut lg nak naik penimbang...

Esok, timbangan beeikutnya... Harap-harap dapatlah sama mcm minggu lpeas... Janganlah dpt 58 kg... Tak rela!!

Makan malam tadi, ada roti.. Antara nak makan dgn telur goreng atau aiskrim, aku pilih aiskrim...

Betul ke pilihan aku tu?

Monday, March 12, 2012

MBBI - makan apa la tu?

Al salam alaykum

"Kamu adalah apa yang kamu makan"


Minggu lepas, kesemua tujuh2 hari aku terlebih makan, terlebih kalori yg telah ditetapkan...

Sabtu dan ahad, aku kat Kuantan... Mmg makan je la kerjanya kan...

Makan-makan adalah syurga!!! Tak kiralah makan kat rumah ke ataupun kat luar...

Kalau makan kat luar, biasanya mmg aku gagal utk tidak memesan minuman manis...

Cuma kalau makan kat rumah, insyaAllah aku mmg kurang minum manis, kadang mmg tak minum langsung...


Meh tgk, graf org terlebih makan...





Wednesday, March 7, 2012

MBBI - Timbangan 07/03/2012

Al salam alaykum

Terkejut bila mula-mula timbang! Biar betul berat turun, 55.8 kg!

Makan dh la macam2 kan! Mcd, kfc, burger king lg... Blum lg nasi kenduri yg sgt syurga tu!!!

Ok, cuba timbang lg sekali...

56.4 kg
56.3 kg
56.3 kg
56.3 kg
Dan
56.3 kg lagi

Hilang terus 55.8 kg tu...


Alhamdulillah, berat kekal mcm minggu lepas...



Monday, March 5, 2012

Mmg byk lebih ni...

Al salam alaykum

Minggu lepas minggu syurga... Dgn McD, KFC, nasi kenduri, malam-malam makan nasi... Sedap!!!

Kalori mmg berlebih-lebih!

Tp cuma bila balik Kuantan sabtu n ahad, mak aku tak masak, sebok dgn kenduri sepupu mak aku... 2 hari makan lauk pauk kenduri laa... Da bila malam semalam kami makan kat liar... Sedap jugak AREA Tomyam tu...

Aku harap angka 55 muncul kembali...

Minggu lepas beli 3 helai baju... Perasan mcm padan, tp tak padan rupanya...

Selai free size
Yg kedua saiz L
Yg ketiga saiz 42

Tiga2 tak padan, mcm balut nangka jadinya...

Padahal kalu ikut badan aku tu, sepatutnya saiz2 tu ngam ngn aku, tp ketat bkn main lg! Mmg agaknya design baju skrg makin lama makin kecik kot... Org2 kerangka kecik je agaknya yg boleh nak bergaya... Rangka besar cam aku ni selamanya pakai la XL...

Yg free saiz n L aku bg adik bongsu aku laa... Skrg sdg berusaha utk muat saiz 42 tu... Baju tu baju formal, utk kije bleh, tp biasanya aku pakai utk interview laa...



Wednesday, February 29, 2012

MBBI - Timbangan 29/02/2012

Al salam alaykum

Walopun turun tak berkilo-kilo, alhamdulillah ada turun jugak...

Bak kawan aku pernah tanya, "ko nak bakar apa lg kay?"

Apa2 je la asal dpt berat yg aku nak...

Berat pagi ini ialah 56.3 kg

Tp masa pertandingan ni tinggal 7 minggu lg...

Sempat ke nak dpt 52 kg? Jauh lg perjalanan...

Monday, February 27, 2012

Kalori

Al salam alaykum

Minggu ni byk hari terbabas kalorinya...


Jgn la bagi kesan kpd penimbang pagi rabu nanti...


Saya dh kurang bersenam skrg...

Habis2 pun jalan-jalan kaki di Megamall, pasar pagi, hospital, tempat kerja...


Mood mmg takde langsung nak pusing tasik shah alam tu 3-4 kali mcm dulu...


Anjakan paradigma dh hilang...


Kawan saya bg link ni...

http://www.no-sugar-diet.com/


Berani nak cuba?

Mcm pengsan je...









Wednesday, February 22, 2012

MBBI: Timbangan 22/02/2012

al salam alaykum

semalam timbang 56.6 kg

pagi tadi 56.9 kg...

sebelum maghrib smlm aku layan maggi setengah bungkus, nugget lg, scallop lagi... naik laa 300 g... mujur 300 g je...


nmpk gaya mcm nak kena tukar style pemakanan laa, dan kena mula semula jalan-jalan keliling tasik... bila nak mula pun tatau laa... asal sabtu ahad je, pergi library...

Tuesday, February 21, 2012

Cemana ko kurus?

Itulah soalan yg aku dapat... Tak kurus mana pun lg... Tp, adalah beza dari dulu...

Cemana kurus? Aku makan sama je macam dulu... Yg bezanya, kurangkan sedikit demi sedikit...

Dari 2400 kalori sehari, kurangkan jadi 2000, kendian 1500, kendian 1200... Jgn drastik! Ikut keperluan badan!!

Jgn ckp aku tak pernah terbabas!!

Selalu je terbabas... Tp bila kita boleh latih perut kita, insyaAllah ok...


Kalau roti canai, dulu 2 keping, cuba la makan sekeping

Nasi 2 pinggan, jadikan sepinggan

Ayam KFC bleh habis 3 ketul sekali hadap, jadikan seketul plak...

Coklat nyam nyam nyam, satu papan yg besar tu boleh habis sekelip mata, cuba nikmati sepetak-petak kecik ru, kulum-kulum sambil pejam mata menikmati sebetul-betulnya...

Dulu minum neslo ais bleh habis sebotol besar sorg2 tak share dgn org, cuba tukar jadi air masak, minum 8 gelas sehari...

Dulu kalu makan kunyah 3x pastu telan, cuba ikut sunnah nabi, kunyah 40x baru telan pelan-pelan

Apa lagi? Kalau dulu skit-skit naik tangga eskalator, cuba gagahkan diri panjat tangga biasa...

Yg penting, bila kita berazam, usaha sungguh-sungguh, dan tawakkal... InsyaAllah, adalah ganjarannya tu...






Wednesday, February 15, 2012

MBBI - Timbangan 15/02/12

Al salam alaykum

Minggu ni turun, tp masih tak sama dgn berat permulaan...


Bila tgk timbangan statik je tak berubah, terpikir jugak, mmg dah tak boleh pergi dh ke?


Friday, February 10, 2012

MBBI - Timbangan 10/02/2012

Al salam alaykum

Selepas 5 hari bermusafir jalan-jalan lihat tempat orang, hasilnya berat naik 1.3 kg

Rupanya, daki Sibayak tak bakar kalori langsung!


Tp, Sibayak mmg damai!


Thursday, February 2, 2012

MBBI: Cabaran bermula...

al salam alaykum

ok, ni gambar saya pada hari ini, utk Peraduan "Mencapai Berat Badan Ideal"


dari sisi...


depan



berat permulaan ialah: 57.2 kg

sangat sedih ok!!!

sbb bukan 56 @ 55 kg...

takper, jom kita bermula!!!

Thursday, January 19, 2012

Aaarrgghhhhhh

Al salam alaykum

Baru sat timbang... Ingtkan turun la berat sbb seminggu tak jamah nasi...

Naik!!! Naik!!! Naik!!!

Skrg ialah 57.9 kg


Uwwwaaaa!!!!!


CNY balik kampung, kenduri kawin, mak masak bla bla bla



Tolong!!!!!!

Tuesday, January 3, 2012

CDCS - Timbangan Terakhir

Al salam alaykum

Timbangan terakhir mengecewakan...

Matlamat tidak tercapai! Sedih sangat-sangat

Padahal bkn byk lg nak turun, skit je...


Kena cari jalan ni!!!

Mungkinkah aku kena tukar matlamat?

Naikkan lagi target berat yg nak dicapai?

Atau, aku pun kena mula semula mengira kalori yg aku ambik setiap hari?

Ataupun, aku kekalkan berat seperti sekarang? Jangan naik-naik dah...

Tp bila balik kuantan, aku cuba pakai semula baju yg aku beli kat Bandung, dah ketat semula... Kena turun lagi la ni...

Ok, target baru ialah 52 kg

Sekian!

Berat terakhir sy utk CDCS ialah: