lagi berapa kg nak capai 55?

Created by MyFitnessPal - Nutrition Facts For Foods

Ikut La...

Thursday, March 31, 2011

CYC - 30/03/2011

Al salam alaykum

Blogger.com pun dh kena blocked kat ofis… baca blog boleh… nak update tak boleh…
Semalam makan terbabas kalori dan jugak karbohidrat…

First time buat char kuew teow versi sendiri… gitu la gayanya!




Ok, utk jadual pemakanan hari ini, esok, Sabtu dan Ahad, insyaAllah akan diupdate pada hari Isnin…

Esok bermula la cabaran jalan-jalan cari makan… harap-harap iman kuat, makan skit je tau Kay!

Wednesday, March 30, 2011

CYC - 29/03/2011

al salam alaykum


sepatutnya malam tadi nak makan roti je... sekali tgk housemate masak maggi mcm menyelerakan laa, terus pi masak separuh! chicken ball tak ingt dunia! sorg telan 7 biji!

Tuesday, March 29, 2011

Sesi Timbangan - 29/03/2011

al salam alaykum

mula-mula saya timbang pada hari Jumaat sbb rasa macam badan berat je! berat saya 65 kg! naik tuh!

dalam hati, betul ke penimbang aku ni? takkan la berat sgt!

hari Sabtu mmg niat nak makan Big Breakfast McD, jadi kacau bilau... tp saya teruskan jua... hehehehe... tp lepas tuh round tasik Shah Alam 2 kali, buat cardio kick boxing, pagi semalam timbang dapat 62.9 kg... alhamdulillah! kalau tak, resah je...

tp resah jugak, sbb target nak turun seminggu 1kg... malam td, buat kardio kick boxing lg... tp sebelum tuh, saya makan malam pukul 8.30 pm... sbb ptg semalam sy tak makan apa-apa, kang lapar plak perut... ni la dia! selalu takut lapar...

pagi td timbang... jeng jeng jeng...


berat 29/03/2011: 62.9 kg

berat 22/03/2011: 63.7 kg

jumlah pengurangan: 0.8 kg

skit je kan? sedih... sob sob sob... so takde la reward ari ni...

BMI:


tp, saya pikir ok turun 4kg dalam sebulan... insyaAllah, harap-harap bulan April nnt sy dapat kekalkan target utk turun 4kg sebulan... 

bulan 4 byk cabaran!

minggu ni cuti pergi Kuching... minggu depan dan lagi satu kenduri kahwin adik plak... minggu 23/04 plak, sepupu kawin, kemudian 30/04 nak turun Johor nak jumpa sahabat lama... uish....

semuanya berkisar pasal makan-makan!

panjang pulak kali ni!

CYC - 28/03/2011

al salam alaykum

baru tahu, tauhu dan kangkung tinggi kalori jugak...


petang semalam sy tak join lepak-lepak di Killiney... terus balik rumah, dan makan malam pada pukul 8.30 pm...  uwwaaa! takde perubahan pada berat saya minggu ni...

Monday, March 28, 2011

CYC - 25, 26, 27/03/2011

al salam alaykum


Hari Jumaat, farewell lagi sekali utk officemate kami... makan kat Killiney Kopitiam, kat mana lagi... macam terlebih je makan... macam berat nak naik je, bukan turun...



dan hari Sabtu... teman kak Roza nak makan Big Breakfast kat McDonald Seksyen 2, Shah Alam... punya laa ramai org! tp makan skit skit je... kemudian pi berlari-lari anak kat Tasik Shah Alam... hari Sabtu hari tuh baru tau betapa luasnya Tasik Shah Alam tuh... pusingan pertama lari-lari anak kemudian jalan-jalan dan lari-lari anak... pusingan kedua, jalan kaki saja... 

lepas pusing tasik, aku pi pusing Giant, Tesco dan Carrefour plak... heheheh... ptg, tido kroh kroh kroh... penat!


Hari Ahad... pagi ngan tengahari ok je... makan terjaga... bila petang, housemate masak pulut mangga... sedap! tp jamah skit je... tu pun dh terbabas kalorinya! lepas tgk 2 days 1 night kat KBS World, paksa Kak Roza teman jalan kaki setengah jam... walopun skit je kalori terbakar, at least takde la rasa bersalah sgt kan...

oh ya... semalam cuba buat kardio Kick Boxing, by Jillian Michael, best!

tgk corak pemakanan seminggu lepas, byk makan western, terlebih lemak pun ada!

takut la timbang esok! harap ada penurunan walopun skit...

Friday, March 25, 2011

sejarah

al salam alaykum

semalam dh updated food diary... arinih saja nak letak sejarah dulu kala... tp tak bergambar laa...

berat mula naik dengan jayanya pada 2009... sejak ari tuh saya simpan catatan berat sy dalam handphone...

15/04/2009 - 76 kg...

berat kan? tak pernah terlintas saya akan seberat itu... mak ayah pun dh komen, asal balik kuantan je makin tembam... mula2 tak pedulikan, tp bila timbang, rasa nak menangis! yer laa, pernah masa sekolah berat hanya sekitar 45 kg... kemudian mula masuk matriks dan masuk universiti, berat meningkat hingga 60 kg...masa mula kerja, berat sekitar 64 kg - 67 kg...

dan bila berpindah jauh dari mak ayah, merantau dr Kuantan ke Hulu Selangor dan sekarang Shah Alam, terus amik angka 7... mmg sedih!

25/07/2009 - 72 kg

 10/10/2009 - 70 kg

17/10/2009 - 71.7 kg

14/11/2009 - 70.4 kg


masa nih sy dh mula kurangkan makan... selepas makan saya makan psyllium husks... makanan organic... sedap! tp mahal... susah jugak nak cari...

dan, saya terbaca blog Maizura , dia sedang berdiet dengan USANA Nutrimeal... terus saya beli... sempat makan setengah tin, alhamdulillah, berat saya turun!

25/12/2009 - 67.8 kg

kemudian saya berhenti USANA sekejap, terpengaruh dengan Jusmate 5... sempat minum 2 sachets je, sbb rasanya tak sedap! kemudian, saya buat regim diet sendiri, setiap minggu turun 1 kg... masa tuh bulan Jan dan Feb 2010... Mac 2010, naik semula 1 kg setiap minggu...

bulan Mei 2010, saya daki Gunung Kinabalu, berat saya statik 63 kg sampailah bukan puasa...

14/07/2010 - 63 kg

lepas puasa dan raya, terus naik sekilo setiap minggu... sehingga berat terakhir saya pada 01/03/2011 - 66.9 kg...

penat! berat naik dan turun ni... harap-harap dengan program ni, saya dapat la berat idaman saya semula, 55 kg!

Thursday, March 24, 2011

CYC - 24/03/2011

al salam alaykum

kantoi! sedap sangat aiskrim goreng tuh!

terlebih kalori la jawabnya!

 balik nih takleh nak makan apa2 laa... minum air banyak-banyak!


aiskrim goreng yg sedap!

masa utk berdiri menunggu komuter!

wassalam

CYC - 23/03/2011

al salam alaykum

semalam geram tgk chocolate chip, termakan 2 keping... tinggi jugak kalori rupanya...

pastu ptg lepak kat Killiney, mula-mula tak rasa nak makan apa, makan roti bakar je... pastu datang laa pakcik-pakcik yg mmg tujuan diorg nak memporak perandakan keadaan, dan orderkan Cantonese Kuey Teow... kegemaran aku plak tuh! isk... tp aku mmg tak habis makan, separuh je... dan semua tanya: "kenapa tak habis ni? pelik! ada masalah ke?" bagus la skrg ni, makan sepinggan pun tak habis, tp sangat membazir!


semua terkawal... protein, lemak, carbohydrate... dan kalori...

ptg nnt, ada majlis makan doa selamat dan farewell party... menu: western food! aargghhhh!

Wednesday, March 23, 2011

CYC - 22/03/2011

al salam alaykum

semalam tengahari makan la nasi kukus... tp bkn lauk ayam goreng rempah, amik ikan cencaru bakar bersambal! terbaek di LG1 KL Sentral...

tp ada lebihan lemak dan jugak protein...


bila la aku boleh nak pakai baju saiz M ni?

tahun 2007 rasanya ni!

Tuesday, March 22, 2011

Sesi Timbangan - 22/03/2011

Al salam alaykum

pagi td menimbang dengan muka tak bermaya... ahaha.... sbb tak tanak expect apa², takut jadi mcm minggu lepas, berat naik!

berat pagi tadi ialah:


silau la plak!

berat 22/03/2011: 63.7 kg

berat 15/03/2011: 65.6 kg

jumlah pengurangan: 1.9kg

peratus pengurangan: Kak Cahaya la tlg kirakan...

BMI:


sipi² dapat Healthy... kena jaga nih, tanak overweight dah...

alhamdulillah!

hari nih nak bg hadiah kat diri sendiri... Nasi Kukus!

CYC - 21/03/2011

al salam alaykum

kalori dh kurang...

tp lemak, protein karbohidrat semua dh terlebih... banyak!





Monday, March 21, 2011

luput

al salam alaykum

tarikh luput ialah 28/03/2011... tp saja aku bagi luput awal...


selepas setahun lebih, baru habis hari ni...



eh, tak lagi... aku bancuh dgn air milo, aku masukkan dalam peti kasi sejuk skit... nnt kang aku minum...

nak beli lagi ke? stop la dulu... kang nnt sampai tarikh luput pun tak habis-habis lagi...

esok timbang... takutnya!

CYC - 20/03/2011

Al salam alaykum

hari ahad semalam, ke kenduri kahwin... first time laa, kenduri hidang menu western... nasi kampung ada jugak, tp tak sempat nak layan...

walopun makan skit, tp cepat plak kenyang... misteri betul!

tp skit2 pun, terbabas jugak kalorinya...

CYC - 19/03/2011

Al salam alaykum

hari Sabtu, aku bangun pagi aku timbang dulu... suka hati aku ada turun sekilo... kemudian ke kedai tukar antenna kereta...

tak dijangka, aku ke Plaza Alam Sentral... alang-alang keluar! housemate aku pun nak pi beli hadiah kenduri kahwin kawan dia...

ada kempen derma darah... mcm biasa laa, sblm derma kena timbang dulu...

aku terbeliak jugak laa... Biar btul dik? penimbang ni salah kot... akak baru je timbang pg td, berat akak bkn 60kg, 64kg tau!

dia timbang berat dia jugak... dia ckp betul...

heh! kalu 60kg, suka ati aku!

CYC - 18/03/2011

Al salam alaykum

Saturday, March 19, 2011

Confuse

Td derma darah,timbang kurang 4kg. Padahal pg td timbang kurang 1kg je. Ni yg kompius ni..

Friday, March 18, 2011

CYC - 17/03/2011

Al salam alaykum

semalam makan nasi 2 kali... pagi sekali, malam sekali... ingtkan malam tanak amik nasi... tp lapar sangat! makan je lebihan nasi pg semalam...



ada lebihan 9 kalori... nak cover yg 16hb punya kot!

dan juga lebihan lemak dan protein...

nnt nak ikut cam Ezza laa... tak makan ayam seminggu...

Thursday, March 17, 2011

CYC - 16/03/2011

Al salam alaykum

hari semalam dalam sejarah... tak makan nasi tuh!

aku paksa diri aku rasa kenyang dgn makan 3 biji kueh bom! hehehee



hari nih pagi2 aku telan nasi... tak jadi nak puasa!

nasi oh nasi...

Wednesday, March 16, 2011

CYC - 15/03/2011

al salam alaykum

breakfast dengan lunch ok je, baik je... tiba dinner... ampes~!

Package Manager, En. Shamsul buat dajal kat aku... dia dh siap2 orderkan chicken chop Killiney kat Pakcik Imam Muda Zaher... tak pasal-pasal punah diet aku semalam! nak tanak kena makan laa, sbb org lain semua dh makan! tinggal aku je blum...

apa pun, terima kasih la kat Pakcik Zaher sbb belanja aku makan!

azam hari ni, aku nak balik awal!

En. Shamsul, tlg jgn suruh sy buat kerja ptg2 yg membawa ke malam2 eh!


terlebih 58 kalori!

Tuesday, March 15, 2011

Sesi Timbangan - 15/03/2011

al salam alaykum

seperti yg dijangka... aku tipu! tak jangka langsung!

aku target berat turun 500g... tp naik rupanya! sedih! huhuhuhhuhu

cemana ni, boleh makan nasi kukus tak tengahari karang?

makan lg macam-macam minggu lepas! air pun kurang... sedih... sob sob sob...

65.6 kg

naik 400g! huhuhhuhu... sedih...

BMI pun masih lg overweight laa...

sedih lg!


harap-harap minggu depan aku turun dengan byknya! dapat BMI 25 je dulu!

chaiyyoookkkk kay!

Monday, March 14, 2011

CYC - 14/03/2011

Al salam alaykum

kebetulan masih ada kat ofis... ada farewell utk officemate, dia last day ari nih... makan-makan kat Killiney Kopitiam... aku penin nak order apa... last-last order Mee Siam... tp byk jugak kalorinya! lain kali makan keropok lekor laa... skit je...

14/03/2011

mulai hari ni aku dh stick kpd 1200 kalori sehari... utk 2 minggu lepas, aku ada tambahan 224 kalori, sbb hari2 aku berjalan kaki ulang alik dr ofis ke KL Sentral... kali nih aku nak cuba makan tak lebih dr 1200 kalori sehari...


esok sesi penimbangan... kalu esok ada penurunan, aku ingt nak makan nasi kukus ayam berempah la lunch esok! reward utk diri sendiri.. boleh tak? heehehehehe

CYC - 13/03/2011

Al Salam Alaykum

hari yg paling kantoi bab² makan... makan kenduri yg sedap! mak masak sedap! exercise pun tadak!

Aku berharap aku dapat turun dgn jayanya hari esok!

takut!

13/03/2011

ok, skrg dh tau, air sirap byk kalori, so takyah minum air sirap dh... kita minum air kelapa, iced lemon tea, air masak je...

pastu, kalu nak makan coklat, makan dark coklat, bkn coklat yg sedap²... yg sedap² tu la byk sgt bahayanya...

mulai hari ni, aku akan cuba utk stick kpd 1200 kalori sahaja, tanpa mengambil kira exercise yg aku lakukan...

Sunday, March 13, 2011

CYC - 12/03/2011

Al salam alaykum

bila balik Kuantan... kalu tak bz, boleh la nak update...

spt yg dijangka, corak pemakanan sedikit terbabas... dh namanya kenduri, semua nak dirasa...
sedap la katakan!

12/03/2011

semalam pun takde buat exercise jalan-jalan kaki ke apa ke... jadinya kalori terlebih la skit... tp mungkin lebih byk, sbb tak jumpa dia suhun dalam MY Fitness tu...

lg 1 hari cabaran, hari ni la plak...

Saturday, March 12, 2011

CYC - 11/03/2011

Al salam alaykum

Hari ni mak ayah ada kat KL... so tertewas la skit... order plak Red Velvet utk sambut hari lahir adik-adik, Iman dan Nisa... tp makan 1 1/2 biji je... JE tu... hehehehe...

bekejar ke sana ke mari, kat ofis terlupa nak minum air... half day plak tu arini... sudahnya, arini 2 gelas air je minum... aishhh! begitulah kalu dh bz ke sana ke mari, mesti terlupa minum air...

kalori, skit je amik ari nih... dan kepala ada skit penin...

11/03/2011


pagi karang kenduri, pastu balik kuantan jap, kenduri lg... alahai!

Friday, March 11, 2011

CYC - 10/03/2011

al salam alaykum

10/03/2011

petang smlm terbabas makan kuew teow goreng... uhuhuhuhuhuh...

hari nih dh order RV cupcakes... terbabas jugak laa kot!


utk menu Jumaat, Sabtu dan Ahad, insyaAllah akan diupdate pd hari Isnin...

Thursday, March 10, 2011

CYC - 09/03/2011

al salam alaykum

semalam makan banyak... exercise plak takde... pastu plak ada supplier datang, makan chicken chop... uisshhh!

09/03/2011


esok mak ayah datang KL... lusa ada kenduri... uisshhh! takut...

Tuesday, March 8, 2011

Sesi Timbangan - Minggu Pertama

Al Salam Alaykum

sangat berdebar pagi td nak menimbang... Sabtu dan Ahad penuh dengan dugaan! mana tak berdebar!

jeng jeng jeng....

berat saya utk pagi ini ialah:


jelas tak?

65.2 kg!

alhamdulillah! ada penurunan! target saya seminggu turun sekilo sahaja... tp utk minggu pertama ni, alhamdulillah, turun 1.7 kg! kot-kot btul mcm dlm TBLA, minggu pertama turun baaaaaaaaanyyyyyaaaaaaaaaaaaakk gitu... minggu seterusnya, nak turun mcm tanak turun je...

BMI saya, masih lagi overweight:

Your Body Mass Index (BMI) is: 25.5.

This would be considered overweight.


peratus penurunan: 2.54%


Kay... chaiyyookkk!!!

CYC - 07/03/2011

al salam alaykum

07/03/2011

semalam balik rasa sangat kelaparan... makan la jugak nasi briyani... dan sekeping roti! lapar sangat la tuh...

terpaksa la terlebih kalori jugak! sbb musabab sebenarnya ialah termakan 5 biji coklat daim! resah satu hari! 5 biji coklat daim bersamaan hampir 600 kalori! uwwaaaaaaa!!!

klik gambar utk tumbersar sempurna...

sesi penimbangan... semalam berdebar2 mcm dalam rancangan TBLA pun ada!

sila baca entry seterusnya ye!

Monday, March 7, 2011

CYC - 06/03/2011

al salam alaykum

06/03/2011 - Ingatkan makan pisang goreng, takde masalah! paling byk kalori rupanya! takkan nak kena makan tosai je kot?


esok sesi timbangan! takutnyaaa....

CYC - 05/03/2011

al salam alaykum


05/03/2011 - Mimpi ngeri! terlebih banyak!


aissshhh!

CYC - 04/03/2011

Al salam alaykum

04-03/2011


Friday, March 4, 2011

CYC - 03/03/2011

al salam alaykum

03/03/2011


untuk 04/03, 05/03, 06/03 akan diupdate pada hari Isnin, 07/03/2011, insyaAllah...

Wednesday, March 2, 2011

Diet Contest - Hari Pertama

Al salam alaykum

HARI PERTAMA: 01/03/2011

berat saya:




tinggi: 160 cm

BMI: 26.1 (overweight)

inilah saya:


nnt bila jumpa gambar besar, saya letak... tp nih la gambar terbaru, pada 26/02/2011.

apa yg saya makan:


mari kita mulakan!