lagi berapa kg nak capai 55?

Created by MyFitnessPal - Nutrition Facts For Foods

Ikut La...

Monday, December 19, 2011

CDCS - Timbangan 19/12/2011

Al salam alaykum

Selepas 3 hari hidup tanpa nasi, berat aku pada hari ini ialah 56.2 kg

Naik plak dari Hari Sabtu...

Susah jugak ye nak dapat 55.0 kg ni...


CDCS ni tinggal lagi 2 minggu... Berat macam yo-yo, kejap naik, kejap turun...


Ofismate tanya, kalau tak dpt 55 kg ni, next cabaran target berapa? Takkan 55 kg jgk?

Mmg la, selagi x dapat, selagi tu 55.0 kg... Cemananqk target 52.0 kg, 55.0 kg pun tak dpt lg kan?

Saturday, December 17, 2011

Berat hari ini...

Al salam alaykum

Berat hari ini ialah 55.9 kg

Dapat jugak!!!

Tp hari esok tatau la kan... Timbangan utk CDCS...


Budak ofis, Yee cabar aku akhir bulan ni 55.0 kg


Usaha!!!

Monday, December 12, 2011

CDCS - Timbangan 12/12/2011

al salam alaykum

aku saja timbang pagi Sabtu tu, nak tgk betul tak berat turun dengan banyaknya sbb tak makan nasi 4 hari...


55.7 kg!!! banyak turun!!


kendian, hari Sabtu malam, ada annual dinner, makan nasi dgn jayanya la... dan semalam pun ada kenduri, makan nasi lagi...

dan berat pada pagi tadi ialah:


amik ko...

56.3 kg

Friday, December 9, 2011

Nasi... Apa tu?

Al salam alaykum

4 hari berpuasa... 4 hari berbuka tanpa nasi...

Hari Isnin - mee cintan kari... Sedap!!!

Hari Selasa - Burger King Angus - Spicy Jalapeno

Hari Rabu - Burger King Angus lagi... Tp kali ni Black Pepper... Tak sedap!!

Hari Khamis - Burger King Angus lagi... Tp Spicy Jalapeno...

Pagi ni, bawak bekal nasi... Tp tak makan lg, stuck dlm komuter yg tak bergerak-gerak dari Batu Tiga ni... Perut dh mendendangkan lagu kelaparan ni... Aish!!!

Aku pun tatau la kenapa aku suka sgt dgn Burger King Angus tu? Mungkin sbb dpt harga promosi sampai semalam, sebiji RM 5 je, harga sebenar RM 12.99 sebiji... Tp mmg sedap la... Masa beli dh ckp kt diru sendiri, sebiji ckp la, besar tu!!! Bila dh makan habis, nak lagi!!! Mujur beli tapau bawak balik, kalau kat sana, kompem aku beratur beli lagi!

Tp lepas 4 hari tak makan nasi, aku lupa nak timbang subuh tadi berat aku ada turun tak? Pagi ni nak makan nasi dah... Org ckp kalu tak makan naai, berat senang turun... Ye ke?

Rugi... Rugi... Tak timbang pg td...

Monday, December 5, 2011

CDCS - Sesi Timbangan 05/12/2011

Al salam alaykum

Berat naik 200g

Redha je la yek!

Susahnya nak capai target ni!!!!


Tuesday, November 29, 2011

CDCS - timbangan 28/11/2011

Al salam alaykum

Turun jgk 400g

Aku target dpt la turun 1 kg...

Tp sbb berjimba-jimba di kampung... Tak dpt la capai target...

Smlm kemas baju adik lelaki, ada jeans molek2 dia dh tanak pakai... So, aku amik selai, saiz 31... Ketat la skit, to sbg pendorong utk terus turun berat!!


Thursday, November 24, 2011

CDCS - Gambar

al salam alaykum

sorry, lambat upload gambar...

ni gambar saya baru sat tadi...




harap diterima...

Tuesday, November 22, 2011

CDCS - Sesi Timbangan 20/11/11

Al salam alaykum

Maaf, lambat update utk CDCS...

Berat permulaan: 57.1 kg

Naik dgn jayanya ye!

Kita tgk, dpt tak turun sampai 55 kg!

Dapat 55 kg, kita cuba utk 52 kg plak... Berat ideal utk ketinggian aku...


Jom!


Monday, November 14, 2011

CABARAN DIET CUTI SEKOLAH SESSI 2011

al salam alaykum

aku nak join lg satu pertandingan...

sbbnya, berat aku tak capai pun 55 kg lg!!!

aku timbang masa medical check up sblm raya arituh ialah:

56.7 kg!!!


sedih btul! lepas raya aku tak timbang lg...

aku ingt lagi, balik raya haji, mak aku suh naikkan berat semula sampai 60 kg...

mak aku cakap:

"ingt comel sangat la tuh kurus kering mcm tu?"

ekekekeke.... adik bongsu aku ckp,

"masa kaklong gemuk, ma suruh kurus, ni kaklong kurus, ada ke suh naik berat semula?"

ekekekeke lagi...

ok la, korang nak join boleh baca kat blog penganjur:

http://mylowad.blogspot.com/ 


SYARAT2 CABARAN DIET CUTI SEKOLAH SESSI 2011....

1- Program akan bermula pada 20 Nov 2011 dan berakhir pada 1 Januari 2012. (6 minggu)

2- Yuran penyertaan = Takde. Free of charge. Cuma perlu mendaftar sebelum cuti sekolah bermula.

3- Peserta perlu mempunyai berat melebihi berat ideal. Kalau dh terlalu kurus tp nk turunkan juga berat, merbahaya tau! Pihak penganjur taknak bersubahat & bertanggungjawab....

4- Kemenangan berdasarkan 1. Berat paling byk turun & 2. LWP (Lose Weight Percentage) tertinggi. (2 pemenang)

5- Wajib ada BLOG. Perlu update apa yg patut. Kalau ada gambar lg bagus. At least seminggu sekali pun cukup.

6- Wajib ada gambar (full) + gambar timbangan pada 21 Nov 2011 & pada 1 Jan 2012. (Sbg bukti)

7- Timbangan mingguan adalah pada hari Ahad (masa terpulang samada waktu pagi, tghari @ ptg tp mesti dibuat pd hari yg sama. Sila maklumkn kpd penganjur kalau tak blh nak update. 3 kali gagal update = anda tersingkir.

8- Cara diet mengikut citarasa masing2. Boleh cuba makan produk diet, jaga pemakanan @ senaman. Yg penting jgn sampai memudaratkan diri.

9- Hari AHAD adalah hari timbangan. Free day? Ikut pilihan sendiri. Kalau ada kenduri pd hari Ahad, dinasihati, timbang dulu berat seblm pegi melantak....

10- Boleh tarik diri atas alasan munasabah. Cth: Termengandung masa cabaran @ cik abg tak bagi kuruskn badan ;D

PENYINGKIRAN BERLAKU KALAU

1- Berat naik 3 kali

2- Tidak update berat sebanyak 3 kali

3- Anda mengandung @ sakit parah

4- Anda tak snap gambar & tak update langsung blog tentang program ini.

5- Anda buat liposuction

TARGET UTAMA = TURUNKAN BERAT
(cut & paste dr Program Diet 50 Hari. Zelia jgn mare yer...)

HADIAH:
Bergantung kpd penaja. Lg ramai sponsor, lg byk hadiah. Jd jika ada sebarang penajaan terutama drp mereka yg ada bisnes, hrp2 peserta dpt uar2kn kat dlm blog @ fb masing2. Moga2 sapa2 yg menaja ni akan dimurahkn rezeki sbb murah hati menyumbang hadiah utk para pemenang.

JGN BERLENGAH LAGI. JOM LA JOIN CABARAN NI. MANA LER TAU ANDA PEMENANGNYA...

Tuesday, November 1, 2011

CT5K - 31/10/2011

al salam alaykum

berat semalam ialah:

55.9 kg

naik 400 gram...

misi 55.0 kg tak tercapai lagi!!!!

Tuesday, October 25, 2011

CT5K - 24/10/2011

al salam alaykum

semalam timbang kat rumah adik, pakai timbang lama...

dapat:

55.5 kg

hari ni adik nak bawak kami makan kat bagan lalang... alahai!!!

Tuesday, October 18, 2011

CT5K - 17/10/2011

al salam alaykum

beratnya ialah: 55.8 kg



lg 800 gram ye! harap dpt langsai la minggu ni...

kalau dh dapat 55.0 kg... nak amik target baru plak...


cuma, semua org dh tak bagi aku turun berat lagi... kalu ikut mak, dia nak suh naik 60 kg semula...

sbbnya, skrg ni aku selalu ada sakit lutut... yg aku tak pernah alami sebelum nih... aku terpaksa berehat dr nak mendaki2 ni dulu... time daki takde masalah dgn lutut tu... time nak turun, seksa!!!

ada boleh bg nasihat & tips utk saya?

terima kasih

Tuesday, October 11, 2011

CT5K - 10/10/2011

al salam alaykum

semalam timbang berat ialah 56.2 kg...

turun 100g je dr minggu lepas???


sedih... mana berat aku 55.9 kg ni???

ok, aku akan cuba update carta pemakanan aku kat MyFitnesspal.com... kalau rajin aku akan tepek kat sini...

sesuatu mesti dilakukan!

55.0 kg susah nak dapat, inikan plak 52.0 kg...


kay, usaha!!!!

Monday, October 10, 2011

Kembang Kini

al salam alaykum

selepas PERS yg dh 2 minggu lepas, aku masuk plak dua lg kontest di FB Kumpulan Manusia Mahu Kurus... satu berdasarkan ATKINS, lagi satu anjuran Kak Zel, Turun 5kg Sebulan... dua2 tak payah update kat blog... sbb tu la senyap skit kat blog ni...

yg aku nak cerita, yg ATKINS tuh mmg tak menjadi langsung... sbbnya, setiap hari sepanjang minggu lepas tanpa gagal aku membaham nasi, roti, mee dan semua yg sewaktu dengannya... mujur je aku puasa Isnin Khamis, terkawal la sikit... kalu hari tak puasa, asyik rasa nak mengunyah je... tensen! tambahan plak, biskut-biskut pasca raya ni mmg la tersangat sedap la rasanya!! ekeekekeke...

hari selasa, pergi makan kat Restoran Spring Potato, Sri Gombak... aku makan Spring Potato la kan, hidangan wajib... sedapp!!! rasa dia lain dr Spring Potato yg dijual di pasar-pasar malam.... makanan Korea yg aku cuba kali ialah Jabchae... hidangannya besar, boleh la nak share 3 org, tp aku makan sorg je dgn jayanya... Jabchae ni kiranya mcm mee goreng versi Korea...

Jabchae

Kendian, hari Khamis arituh, aku balik lewat, jadinya berbuka la puasa di Meal Station KL Sentral... aku makan Asam Laksa... sedapp sangat!!! makan sorg je ok!

mewah!

kendian, Kak Gie plak ajak aku share makanan dia, Meals Platter... mmg syiokkk!!!!


hari Jumaat, aku p makan ikan bakar kat Keramat... sepinggan lagi nasi... tlg plak Kak Gie habiskan ikan terubuk bakar dia... lelah betul bab makan-makan ni!

hari Sabtu pagi, aku plan nak pergi daki Bukit Apek... tp lutut aku sakit bila nak turun tangga... jadinya, sblm dia melarat jadi teruk, aku tak join la daki Bukit Apek... sayang lutut! sampai pagi nih masih lg terasa sakitnya kepala lutut tuh bila turun tangga di stesen Komuter Batu Tiga... bila naik tangga, ok je!

aku yg perasan dh kurus!

oh, sampai saat ini, angka 55.0 kg blum kelihatan lagi!

sedih...
pilu...
tertekan...

aarrghhhhh!!!

Sunday, October 2, 2011

Tempah baju

Al salam alaykum

Td p tempah baju saiz baru... Cik Zie ckp jgn ngada2 naik badan lagi, sayang ke baju... Baik!!

Tempah sekali kain yg aku beli kat Bandung tahun lepas... Dah setahun simpan, tp takde tanda-tanda pun, aku tempah je la utk dipakai pada Majlis Makan Malam Tahunan bulan 12 nanti, walaupun temanya xtau lagi... Dan baju itu juga akan dipakai semasa majlis perkahwinan kawan aku nnt, jangan baju pengapit lagi glamer dr pengantin sudah la kan...

Friday, September 30, 2011

PERS - Sesi Timbangan terakhir - 30/09/2011

Al salam alaykum

hari ini hari terakhir utk PERS...
perasaan:

sedih & gumbira...

sedih sbb dh berakhir, kna diet sorg2 la plak nampak gayanya...

tp aku masuk contest lain plak...

drp PERS, byk yg aku belajar...

sebenarnya, aku terlalu yakin aku akan dapat 55 kg, berdasarkan prestasi semasa bulan Ramadhan.... tp itulah kan... terlalu yakin... bila Syawal menjelma, senang-senang je berat naik dgn mendadak...

terima kasih rakan-rakan PERS semua... anda semua adalah pencabar saya! melihat sendiri bagaimana rakan-rakan berusaha, utk mencapai berat idaman, membuatkan saya rasa saya tidak berseorangan... walaupun kita hanya berjumpa di maya saja...

tahniah kpd mereka yg berjaya turun sehingga 10 kg!

tahniah kpd mereka yg telah pun mengandung!

tahniah kpd mereka yg telah pun dipinang!

tahniah utk kita semua!


berat saya utk dilaporkan pada hari ni ialah:



Puan Penganjur, doa anda makbul!

sebenarnya saya naik penimbang lima kali pagi ni... 

ada sekali dapat 55.3 kg, ada sekali dapat 55.6 kg, dan 3 kali dapat 55.9 kg... so, saya amik 55.9 kg laa...

oh, sy harap hari ini dan seterusnya saya dapat angka 55.0 kg!!
rakan-rakan serumah dan seofis, tanya lagi, nak turun byk mana lg ni? dah tak cantik nnt... ok, sy akan berhenti sampai saya dapat 55.0 kg, insyaAllah... 

tp kalu dpt berat BMI pun ok jugak kan? 52.0 kg... hehehehe... adakah itu target terbaru saya?

pagi ini, di ofis

sapa lg nak buat contest? bitau saya!

sedih ni... minta maaf pada semua, jika ada komen-komen saya yg menyakitkan hati para peserta dan pihak penganjur...

utk Puan Nadia:

PERS MMG TERBAIK!


wassalam

Monday, September 26, 2011

Sesi Timbangan 26/09/2011

Al salam alaykum

Hari ni tak posa, teringat nak timbang awal pagi...

Naik 100g... Sedih!!!

Bila nak menjelma 55.9 kg ni????


Thursday, September 22, 2011

minggu depan???

al salam alaykum

minggu depan ada dua kali penimbangan ke Puan Penganjur?

takut nak menghadapi minggu depan:

1. hari Sabtu ni ada kenduri, rumah terbuka ada 2... aishhh.... kenduri tu takper, yg rumah terbuka ni... kawan suka buat kek yg sedapppppp!!! aishhh....
2. Housemate mintak buatkan nasi dagang... mmg nasi dagang aku takleh nak tolak... aisshhhh
3. 27/09/11, ada jamuan hari raya... menu utama nasi Arab, officemate yg masakkan... dh lama suh dia masak, baru skrg dia dapat buat... cemana ni????

30hb timbang terakhir...

kedudukan skrg, tempat kelima ni... nak kena kekalkan... nak naik no 4, mmg tak boleh laa... nak kena kekal di tangga kelima...

dugaannnnn....

pg td berat naik!! ke salah penimbang ni...

Thursday, September 15, 2011

takutt...

takuttttt!!!!


takut nak timbang... takut berat naik!!!!


uwwaaaaa...

malam ni balik Kuantan....

huhuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Monday, September 12, 2011

Sesi Timbangan 12/09/11

Al salam alaykum

Hari Khamis bukak posa kat Burger King

Hari Sabtu dh kat Gelang Patah, sepupu nikah, makan sampai lebam!!!

Ahad, pagi2 sblm subuh dah cirit birit... Time kenduri plak tu... Huhuhu

Berat pada hari ini ialah:

57.1 kg


Thursday, September 8, 2011

Kenapa Nak Kurus???

al salam alaykum

Kawan aku tanya, kenapa aku nak kurus? katanya, bkn aku bila kurus pakai baju fit-fit, ketat-ketat nmpk body pun... pakai baju besar jgk, tutup susuk tubuh...

aiyyaaakkkk... itukan ajaran Islam? menutup aurat dgn memakai baju yg longgar...

hahahahaha.... aku mmg pakai baju besar sejak dari zaman kurus lg... dan baju besar itu sempit bila aku gemuk... sedang2 elok aku suka pakai baju saiz XL, tiba-tiba kena beli XXXL plak...

mujur lg bila dh kecik ni skit, baju saiz M masih lg longgar dgn tubuh aku...

ok, sebenarnya aku takde sebab-sebab tertentu kenapa aku turunkan berat badan...

cuma, aku tak selesa bila berjumpa dengan saudara mara, dengan kawan-kawan lama, diorg akan menegur, kenapa makin gemuk ni? knp makin sehat ni? happy sangat ke?

aku tak gembira, bila mak aku masak sedap-sedap... dan aku makan dengan happynya, dan lepas makan, mak aku cakap, sudah-sudah la tu makan... kurus-kurus la skit...

dan, aku juga tak selesa bila org yg aku rasa umurnya lg tua dari aku, terutamanya wanita yg vogue the vast panggil aku kakak dan makcik... sedangkan hakikatnya, aku yg patut panggil mereka kakak ataupun makcik...

aku juga tak selesa, bila ada org buat kesimpulan yg aku dh kahwin dan punya anak, sedangkan hakikatnya aku masih bujang dan masih mencari, dan masih berdoa...

dan, aku juga tak seronok bila lepas ambil gambar, aku tgk gambar aku, knp aku gemuk? knp pipi aku tembam, knp itu? kenapa ini?

bkn aku kata gemuk itu hodoh, tidak... malah, sekeliling aku, yg berbadan besar, semua cantik-cantik belaka... kerana mereka ada keyakinan diri...

cuma, aku rasa, gemuk itu tak sesuai dgn aku! aku rasa aku hodoh sangat! dah la mmg tak berapa nak cantik... aku hilang keyakinan diri!!

mungkin jugak, aku bukan dilahirkan gemuk, aku bukan dilahirkan tembam... jadi, aku pikir imej besar tidak serasi dgn aku... cukup2 lah aku rasa diri aku gemuk...










Monday, September 5, 2011

Sesi Timbangan - 05/09/2011

Al salam alaykum

Malas nak ckp byk...

Tgk la sendiri...

Minum air banyak dah... Makan pn dh jaga jgk... Tp degil nak naik jgk.. Layankan aje laa



Mujur x nampak no 6 kat depan... Ataupun aku takdirnya kna ikut cakap mak 60 kg sudah laa..

Nak 55kg jgk boleh tak?

Hujung minggu ni balik Gelang Patah.. Aku kena elakkan duduk ngn Paklang, nnt Maklang suh makan je... Nasi kenduri takpe, boleh je buat berlakon aci-jamah-tak-jamah-je-la-kan...

Saturday, September 3, 2011

Kurus - Gemuk - Kurus

Al salam alaykum

Masih lg kat Kuantan... Ni yg malas nak balik Shah Alam ni... Walopun secara hakikinya eidulfitri hanya pada 1 Syawal, tp rakyat Malaysia sambut sebulan... Aku rasa org Melayu sbbnya takde perayaan, so Eidulfitri disambut dgn meriahnya la kan...

Sepanjang cuti ni, yg jumpa aku akan cakap:

"kay dh kurus"

Gitulah lebih kurang maksudnya walopun ayat-ayatnya bermacam-macam...

Tp yg paling menangkap di kalbu:

"sampai tak kenal, dulu gemuk sangat!!"

Huhuhuhu....

Penat aku sengih nak cover perasaan...

Aku ckp kat mak aku, time aku kurus macam papan 10 tahun dulu, takde org ingt pun eh... Yg aku gemuk 3 tahun lepas ramai plak ingt... Takpe laa, yg gemuk tu kan baru lagi, yg kurus tu dh lama sangat...

Aku pergi umah cik zie, dia jahit baju aku dr zaman sekolah sampai la sekarang... Sejarah semua ada dlm buku dia... So ukuran baru kurang 2 inci laa... Cik zie siap pesan:

"jangan nnt naik plak ukuran ni, jaga betul2"

Okess....

Aku hanya naik penimbang pada pagi hari raya... Naik sekilo lepas timbang utk PERS... Aku mmg jangka pun sbb mlm raya semua juadah dh siap utk dingap... Ehehehehe

Sampai ke hari ni aku takut nak timbang, aku bimbang nmpk angka 6 muncul... Harap2 tidaklah...

Aku akan timbang pagi Isnin nnt...

Oh ya, tahun lepas masa p Bandung, aku ada beli baju saiz L, masa tu aku tak cuba pun nak pakai... Bila balik Malaysia, aku try takleh nak kancing pun... Baju L tu nmpk je besar... Tp rupanya lg kecik dr baju saiz M aku... Yg nak citernya, aku dh bleh pakai... Ehhehehehe... Tp x amik la plak gmbonya....

Wassalam

Monday, August 29, 2011

Sesi Timbangan 29.08.11

Al salam alaykum

Sementara aku menunggu mak aku kat klinik ni, meh update blog kejap...

Aku dh balik Kuantan sejak Rabu malam... Kerja aku makan je... Semua sedap, nasi amik sesenduk tak cukup... Hari2 timbang ckp mengecewakan, ada sekali sampai 58kg... Ini baru puasa, blum lg nak raya... Aishhh!!! Mujur timbang ptg smlm sblm berbuka dpt berat berikut:



Nak tgk ptg kang plak cemana...

Esok timbamg PDR, aku tak berharap apa pun, sbb rata-rata peserta PDR semua turun byk, terutamanya si Bicikut tu... Isk!

Oh ya, aku nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin... Maafkan aku andai ada selama aku berdiet dgn korg semua, ada coretan dan komen-komen yg buat korg terasa, mintak maaf byk2...

Semoga beraya dgn aman dr juadah yg menggoda itu!

Wassalam

Monday, August 22, 2011

Sesi Timbangan 22.08.2011

Al salam alaykum

Minggu lepas ada hari makan yg banyak...

Ada hari makan skit je... Bergantung kpd betapa cptnya kami sampai ke rumah utk memasak...

Setakat ni tak membeli di PARAM sgt... Semua masak sendiri, kecuali semalam, kawan dtg nak berbuka dibelinya murtabak, gulai kawah dan roti john... Alhamdulillah

Senaman jgn kata laa... Mmg x buat langsung, bkn malas... Tak larat skit... Kalau sblm puasa dulu ada la jgk naik ke tangga ke tingkat 7 tp skrg turun tangga dr tingkat 7 ke bawah je laa.. Kalu mungkin guna tenaga yg byk pun nak berebut naik komuter je la kot...

Dh azan subuh dah...

Berat sy utk dilaporkan pada hari ini ialah:




Penurunan 1 kg

Berdebar ni raya dh dekat, jgn lah naik berkilo-kilo...

Fokus fokus! 

Sunday, August 21, 2011

21 Ramadhan

Al salam alaykum

Sahur:

Nasi putih sesenduk, pedal pedas2 ketul, sayur campur, telur goreng, kurma, air tebu 1 gelas, air masak segelas

Berbuka:

Nasi minyak sepinggan, ayam masak merah, gulai daging kawah, acar timun, roti john sepotong, murtabak, air jambu batu asam boi

Saturday, August 20, 2011

Menu 19 & 20 Ramadhan

Al salam alaykum

Buka puasa 19.08.2011:
Jemput udang
Triffle
Sos cili
Kurma
Air masak 2 gelas

Sahur 20.08.2011:
Kurma
Jemput udang sebiji
Telur goreng sebiji
Air masak 2 gelas

Buka puasa 20.08.2011:
Nasi putih sepinggan
Sambal mempedal
Ikan kerisi goreng
Tepung pelita sebiji
Kurma
Air tebu 2 gelas
Air masak 2 gelas

Jom tidor awal utk bangkit awal!!

Thursday, August 18, 2011

komen

al salam alaykum

sudah-sudah la tuh...

dh melengkung sgt kitorg tgk...

cukup-cukup la tuh turun berat... nmpk sakit!

-------------------------------------------------

kay perasan tak, sejak kay turun berat ni, kay selalu sakit?
tak pernah demam, dh kena demam... tak pernah selesema, tiba-tiba selesema...


hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm......... ntah laah.... tp tak dpt lg 55 kg...


cuma yg melengkung badan tu, mmg la aku sedar, sbbnya aku mmg bongkok dr kecik lg... so, bila dh kurus ni, mcm hilang sokongan plak badan aku nih... tambahan plak tulang aku mmg kurang kalsium...

cemana yek?



Monday, August 15, 2011

PERS - Tugasan Sunat

al salam alaykum


agaknya la kan... sunat je... tp kang kalu kena potong markah, sendiri mau ingt la kan...




Q1:..ceritakan perasaan time 1Syawal nanti, masa tu korg dah susut berat badan, bayangkan macamana raya korang


raya tetap sama, mcm tahun2 lepas, cuma mungkin laaa... agaknya laa, org yg datang beraya akan cakap 


"eh, bakper kaklong kurus sangat ni?"
" bakper baju kaklong besar gedoboh sgt tu?"
- ni sbbnya hari tuh balik tak sempat nak pi ukur saiz baru kat cik zie yg selalu jahit baju aku, jawabnya pakai saiz tahun lepas jgk laa...
"waaahhhh Khairini, makin slim mlim gitu! apa rahsianya?"
"jamah la skit ketupat tuh, tak gemuknya eh!"


hehehehehehe


Q2:..ceritalah korang makan ape... perancangan korang utk memastikan makanan2 tersebut masih boleh di makan tanpa ada rasa penambahan berat badan...


yg ni susah nak cakap... sbb sy suka makan... cuma mungkin kali nih berpada-pada la jgk... sbbnya, setiap tahun jarang la terlepas dr kena cirit birit di hari raya... so, kali ni, tetap akan jamah, tp kuantiti skit je, dan makan dgn kerap... mana boleh nak lepaskan ketupat rendang, nasi minyak, sate, nasi lemak, nasi ayam, mee kari, nasi dagang, ayam masak merah, ayam briyani, tapai pulut, kuih almond london, tart nenas, macam-macam lagi laa.... ish... ish... ish... tp, syaratnya, minum air masak banyak-banyak!


selesai sudah tugasan saya!


dpt markah byk skit eh Nadia!

Sesi timbangan - 15/08/2011

al salam alaykum

Berat saya pagi tadi ialah:

Berat 15.8.11


Alhamdulillah, masih sama lepas makan sampai lebam semalam...

Tp lepas minum air setengah botol pn berat naik dkt sekilo eh?


Sunday, August 14, 2011

Saya berbuka di....

Al salam alaykum

Setelah mengukur jalan TAR, kami berbuka di Bora Ombak... Cuba utk control makan... X tau la pg esk timang cemana... Harap dpt kekalkan berat mcm pg td...

Makan di sini kira boleh laa...

Aku makan:
- nasi sesenduk
- lauk pauk
- ayam panggang
- kuih muih
- air batu campur
- air manis... Uishhh

Pagi esok timbang ke???

Saturday, August 13, 2011

Menu berbuka saya hari ini ialah...

Al salam alaykum

Hari ni tinggal berdua dgn Kak Roza, dr tengahari lg Kak Roza dh tanya nak masak apa... Kami berdua ni mmg selalu bersepakat bab masak-masak ni...

So menu hari ni ialah

- puteri mandi (al fatihah utk arwah nenek aku... Nenek aku dulu suka buatkan puteri mandi utk aku
- tauhu berinti... Lupa amik resepi kt mana... Senang je... First time makan kat Kg Baru
- daging bakar
- air sirap cincau
- air masak

Esok sahur pun menda yg sama laa, kna makan byk skit sbb nak pi jalan shopping raya... Dh xde masa dh ni...





PERS - Menu berbuka & sahur

Al salam alaykum

Oleh sbb kat rumah x bleh nak edit page, browser ni hny support HTML je, update sini dulu laa

Smlm nyaris nak berbuka dlm komuter... Bulan posa kna byk bersabar dgn komuter, tp yg plg penting kna sabar dgn karenah manusia yg menggunakan komuter tu...

12 ramadhan - berbuka

- nasi sesenduk, sardin hancur, sambal tempe + tauhu + kentang
- air masak 2 gelas

13 ramadhan - sahur

- kurma 2 biji, nasi setengah senduk, kuah tomyam, sardin hancur, sambal tempe + tauhu + kentang
- air masak 2 gelas

Hari ni berbuka kat rumah... Masak la, esok p berbuka kt luar, aishhh

Monday, August 8, 2011

Sesi Timbangan - 08/08/2011

al salam alaykum

sesi menimbang ye...

lepas berbuka sampai lebam pada hari Sabtu, dan juga bersahur dgn lebam... cuma berbuka semalam ok skit, sbb demam + selesema, makan pun tak berapa la kan...

berat saya pada pagi td ialah:



jumlah penurunan: 1.9 kg...

mula-mula program mcm byk je turun eh... harap² berkekalan la sampai ke hari raya...

minggu pertama puasa, makan mmg tak tentu... ada hari makan banyak sangat... ada hari makan skit sangat... tp skrg makan skit rasa kenyang cepat...

tp makan paling paling banyak pada hari Sabtu laa... walopun sblm tu ada berbuka di Hilton, yg mmg meriah dgn buffetnya, tp makan skit je...

tak paham btul dgn perut ini... mungkin betul... makan dgn org yg kita sayang, kita makan dgn sungguh-sungguh kan?

Sunday, August 7, 2011

6 & 7 Ramadhan

Assalamualaikum

06 Ramadhan

Spt yg dikatakan, aku berbuka uasa dgn Geng Gunung Ke??? semalam... Menunya ialah:

Berbuka & Supper

Kurma, air laici, air masak, roti jala, nasi putih sesenduk, asam pedas, sambal goreng, ayam BBQ, ketupat sotong, tauhu sumbat, keria, cek mek molek, telur dadar, sayur campur, sambal belacan, triffle, buah anggur, pulasan,rambutan, puding karamel

Byk kan? Kuantiti, heheehehe... Malas nak kira...

07 Ramadhan

Sahur

Kami makan nasi goreng special, ayam BBQ, triffle, air masak

Berbuka

Ada lebihan berbuka smlm

Ketupat sotong, asam pedas, puding karamel, triffle, tart berry, ayam BBQ

Tp yg aku makan utk berbuka td:
- 1 ketupat sotong
- 1 ayam BBQ
- telur dadar sehiris
- kuah asam pedas
- sup sayur
- sambal goreng
- roti sekeping
- kurma
- teh o panas

Tiba-riba minum teh o panas... Aku selesema hari ni, berjangkit dgn Kak Roza

Ptg td aku timbang sblm berbuka, berat naik dr smlm, harap sblm sahur esok kembali menjadi berat spt pg Jumaat


Saturday, August 6, 2011

5 Ramadhan

Al salam alaykum

5 ramadhan:

Berbuka:
Cekodok pisang 5 ketul
Ayam black pepper 1 potong
Ayam percik 2 potong
Teh o ais 2 gelas
Air masak segelas
Kurma 3 biji

6 ramadhan

Sahur:
Telur goreng sebiji
Air masak segelas
Kurma 3 biji
Ayam black pepper secubit

Skrg aku nak servis kereta dulu... Nmpknya mcm x ramai org... Ingt nak p 2 minggu lg, tp kang penuh plak, baik setelkan awal-awal

Friday, August 5, 2011

baru nak update

al salam alaykum

masa CYC aku rajin sgt update food diary kan?

skrg nih aku mmg tak update dh... bkn apa... takut!!! heheheeheh

ok, apa yg aku makan selama 4 hari berpuasa:

1 Ramadhan

Sahur: ayam goreng 2 ketul, kurma 3 biji, air masak 2 gelas

Berbuka: nugget 3 ketul, cucur badak 2 ketul, kurma 3 biji, air masak 3 gelas

2 Ramadhan

Sahur: ikan goreng seketul, kurma 3 biji, air masak segelas

Berbuka: kurma 2 biji, siakap stim, rojak sotong, aiskrim, air batu campur, aiskrim lemon, air tebu segelas, air masak segelas, ayam rendang, kuih-kuih, daging lada hitam, apa lagi eh?? tak ingt laa... ni bukak puasa kat Sudu Restaurant, Hilton KL... harga buffet RM 129 per person, aku makan portion skit je, 2 kali round, aku tak larat dh... aku dh tanak paksa, sbb ingt lg 2 tahun lepas, bukak posa kat hotel, aku makan byk, sudahnya sejam aku terjelepok dlm toilet... muntah!

3 Ramadhan

Sahur: nasi goreng sesenduk, kurma 3 biji, air masak 2 gelas

Berbuka: kurma 3 biji, kuey teow goreng setengah pinggan, air masak 2 gelas
(sepatutnya aku berbuka puasa di Paya Serai, Hilton PJ, tp aku merajuk dgn manager aku, hahahahahahaha... padan muka tak dpt makan kat Hilton)

4 Ramadhan

Sahur: telur goreng sebiji, kurma 3 biji, air masak 2 gelas

Berbuka: kuey teow sup daging setengah mangkuk, sambal tauhu + tempe + suhun, air masak 2 gelas

Moreh: kuih kasturi sebiji (pi solat terawih kat masjid Shah Alam, dpt moreh)

5 Ramadhan

Sahur: nasi sesenduk, sup daging, sambal tauhu + tempe + suhun, air masak 2 gelas

byk plak makan sahur pagi td...

bukak posa kang tatau apa lg...


tp, sepanjang 4 hari berpuasa ni, aku belum berkesempatan nak bergotong royong memasak dgn housemates semua... aku balik lmbt, dpt komuter pun, sampai depan pintu rumah lg 5 minit nak azan... cemana? mujur housemates semua ok... :)

menu utk buka puasa, kami tak kisah sgt... takde la beriya nak memikir balik kang nak masak apa, nak makan apa... ingt lg tahun lepas, sekali pun kami tak pernah beli kat PARAM... semua buat sendiri... apa yg ada dlm peti ais tu, itulah kami masak dan makan...

senaman: setakat nih takde lg... setakat jalan kaki tak sampai setengah jam dr KL Sentral ke Plaza Sentral... dr Stesen Komuter Batu Tiga ke tempat parking kereta... itu je laa pun...

esok...

akan ada Iftar dgn Geng Gunung... menu yg telah dipersetujui:

Asam Pedas
sambal belacan
sayur campur
triffle
ayam BBQ
sotong pulut
puding karamel

tgk senarai menu tu, buat aku takut! 4 hari aku macam ok je, tiba-tiba esok buat kejutan utk badan aku...

aku tgh pikir nak bawak apa, sama ada nak bawak buah-buahan, sambal goreng jawa, tauhu sumbat @ karipap sardin... aishhh!

apa ek yg patut aku bawak?

Monday, August 1, 2011

PERS - Timbangan 01/08/2011

al salam alaykum




alamak... dh rotated byk kali dh, jadi gak cam ni...

sori eh kawan-kawan!

Friday, July 29, 2011

Sesi Timbangan - 29/07/2011

al salam alaykum

pagi tadi aku timbang... utk yg terakhir kali program diet aku ni... dan sekaligus utk PERS...

berat aku ialah:




masih sama!

takper laa...

aku dh muhasabah diri... knp berat aku naik mendadak minggu ni...

sepanjang bulan nih:

1. aku makan byk la jugak... nak-nak pada minggu lepas, makan steamboat.... :D oh, hari ni akan pergi makan steamboat lagi...
2. makan malam lewat... aku balik kerja lewat dan lapar... terus cari makanan.... takde dh nak cari air dulu...
3. aku mmg kurang bersenam... biasanya aku naik ke tingkat 7 melalui tangga, tp sebulan nih naik lif, sbb nak cepat...
4. aku kehilangan motivasi... aku buat cabaran sendiri nih sbb bertanding dgn housemate aku, tiba-tiba dia plak tarik diri sbb nak balik kampung dan sebagainya... walopun aku konon-konon bertanding secara senyap dgn Nadia, tp semangat nak bertanding dh hilang... sungguh lemah motivasi aku kan?

takper laa... walopun tak berjaya, tp aku pernah juga mempunya berat 58.8 kg pada bulan lalu...


aku harap aku berjaya utk 55 kg!!!!

P2 - 28/07/2011

al salam alaykum

apa yg aku makan smlm:


dpt free kupon Subway...

ok... tamat sudah update sy utk sepanjang Fasa II ini...

utk PERS, sy mungkin tak akan update dh diari makanan sy... sbb kerja dh banyak... mungkin tak sepat...

Thursday, July 28, 2011

P2 - 27/07/2011

al salam alaykum

apa yg aku makan semalam:



chicken chop Rien hadiahkan... alhamdulillah :)

Wednesday, July 27, 2011

PERS - Tugasan Wajib

al salam alaykum

Nadia mewajibkan buat tugasan ini... sila rujuk di sini dan di sini...


Tujuan saya menyertai PERS ialah utk menurunkan berat badan saya sehingga 55 kg!! 

Impian tersebut tidak tercapai semasa menyertai CYC... dan jgk tidak tercapai semasa membuat program sendiri... sgt sedih ok!!!! 

Oleh itu, saya sgt berharap, lagi 5kg itu akan terhapus semasa Ramdhan dan Syawal kali ni... seterusnya menjadi hadiah terindah semasa sambutan hari lahir sy pada 1 Syawal 1432H...

ini kiranya gambar terbaru saya laa semasa menyertai Ikrar Hidup Sihat bersama Jacob pada 17/07/2011 yg lalu... Guna gambar ni sbb baju tersebut mashi berada dalam simpanan... hehehehehe... so nnt bila timbangan terakhir senang je la sarung aje...




timbangan berat akan dimuatnaik pada hari Isnin 01/08/2011...

eh Nadia, nak timbang tu sebelum sahur ke sesudah sahur eh? 

P2 - 26/07/2011

Al salam alaykum

smlm tiba-tiba makan sikit... hehheehehehe...

sbb Jumaat nih nak kena makan byk! nak pi makan steamboat...

boleh????

Tuesday, July 26, 2011

Sesi Timbangan - 26/07/2011

al salam alaykum

aku dh cakap kat maklang aku, asal balik johor je mesti berat aku naik sekilo...

kawan aku ckp, asyik cirit birit ni... mesti berat turun berkilo-kilo ni...

jumpa kawan aku kat yard kat singapore, knp awak makin slim????

Ina Jani komen kat FB, mesti berat kay 55kg ni....



hahahahahhaahahaha....

mari gelak lagi.... hahahahahaahaha



berat aku pagi ini ialah:

60.8 kg

no 6!!!!!!!!!!!!!!!!!!

knp ko menjelma???????????????????????????????????




aaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhh!!!!

P2 - 25/07/2011

al salam alaykum

apa yg aku makan semalam:




asyik makan sedap je ni... aishhh!

Monday, July 25, 2011

21/07/2011 - 24/07/2011

al salam alaykum

apa yg aku makan beberapa hari lepas:




aku cirit birit dari Johor Bahru, ke Singapore, balik ke Gelang Patah semula... aishhh...

tp aku tak harap pun berat aku turun... harap maintain je... tanak naik! asal balik johor je, berat naik!

harap kali nih maintain @ turun laa...

Thursday, July 21, 2011

P2 - 20/07/2011

al salam alaykum

aku tak nafikan, rezeki aku murah bila bab makan-makan...

alhamdulillah...

Kak gie belanja aku Lunch Treat Set D smlm, Snack Plate KFC...

terima kasih!

Wednesday, July 20, 2011

P2 - 19/07/2011

al salam alaykum

berat turun 800g, lupa diri sekejap...

breakfast pagi kat KFC... sedappppp!!!!

ptg makan kuew teow goreng Killiney... mmg terbaik!


Tuesday, July 19, 2011

P2 - Timbangan 19/07/2011

al salam alaykum

setelah 2 minggu makan sampai lebam...

dan, setelah aku ber"Jacob Walk of Life" hari Ahad dgn Fara Fauzana,

berat aku pada pagi ini ialah:


59.1 kg


alhamdulillah... turunlah jugak walaupun 800 gram je...

tolonglah pecah jadi 57 plak!

P2 - 18/07/2011

al salam alaykum

alhamdulillah, semalam berpuasa...


bila time bukak puasa, tak ingt dunia...

Monday, July 18, 2011

tiba-tiba

al salam alaykum


tiba-tiba Kak Roza ckp, "sy teringin nak gemuk sekali"

tak payah teringin laaa kak... kalu kurus tiba-tiba jadi gemuk, tak best pun! stress lg ada laa... sedih sbb tak dpt pakai baju lama...

cukup la sekali, sy pernah rasa saya gemuk! cukuplah sy pernah rasa "baju tuh knp kecik?" cukuplah sekali, "dik, baju saiz XXXL takde ke?"

cukup laa... aku harap ia tidak akan berulang...

tp tensen ni, berat tanak turun-turun ni...

P2 - 15/07/2011 - 17/07/2011

al salam alaykum

15/07/2011


16/07/2011


17/07/2011




malas nak komen byk2... tgk la esok cemana...

Friday, July 15, 2011

P2 - 14/07/2011

al salam alaykum

alhamdulillah, semalam berpuasa...

berbuka dgn menu yg selalu aku buat kalu aku ketandusan perasaan nak makan...

rebus mee cintan, letak bebola ayam, telur sebiji, sayur, tahu... dan dihidangkan panas dgn sekeping keju yg mencair di atas mee...

sedap tak terkata...




jemput la mencuba menu saya! tp kalorinya, jaga2 la ye!

Thursday, July 14, 2011

P2 - 13/07/2011

al salam alaykum


pagi makan nasi goreng... tengahari makan Nasi Ambeng, diimport khas dr lrg 20, Kg Datok Keramat...


nikmat!!!

Wednesday, July 13, 2011

P2 - 12/07/2011

al salam alaykum

Nadia ckp, minggu nih kena makan berkhasiat...

hari Isnin, dh bukak posa dgn Burger Keju Berganda...

smlm, officemate belanja set lengkap, besar lagi, Burger Keju Berganda...

gara-gara promosi McD beli satu percuma satu la ni...

ehehehehe


konon, hari nih nak makan yg baik-baik aje...

so pagi nak makan nasi goreng, tengahari kang menda lain la plak kan...

tiba-tiba Athirah sms ckp dia nak belikan nasi ambang...

hari nasi sedunia...

tak dpt nak tolak la nasi ambang keramat, terbaek!

Tuesday, July 12, 2011

P2 - Sesi Timbangan 12/07/2011

al salam alaykum

berat aku naik...

skrg 59.9 kg...


uwwwaaaaaa.... cek diari makanan aku seminggu yg lalu, mstilah naik kan? walopun posa senin kamis..

lmbtnya nak dpt 55 kg...

apatah lagi target baru 52 kg ni...

P2 - 11/07/2011

al salam alaykum

semalam, bukak posa, makan double cheese burger, berduet dgn Kak Roza... tiba-tiba teringin... ingtkan terhenti setakat tuh je...

tp, tiba-tiba ada idea nak buat apam polkadot... hahahahaha...

tgk gmbo apam sebelum dan selepas ye!


ni gmbo sebelum... cantik je yek!


 gmbo selepas masuk kukusan... hahahaha... kecut...

so, aku makan terlebih la smlm melayan apam polkadot yg kecut...



karang makan GCB plak, kak jie nak belanja sbb tlg convertkan movie, so bleh main guna iMac dia...

Monday, July 11, 2011

P2 - 08/07/2011 - 10/07/2011

al salam alaykum

apa yg aku makan 3 hari lepas:


hari Sabtu, org semua ke BERSIH... aku ke rumah kak gie, membersihkan makanan... heheheheh... masak sambal jawa dan laksa johor... sbg balasan, aku bawak puding roti... gambar dalam FB...


hari Ahad... bakar kalori dgn kemas dapur, kemas bilik, tgk tv... hehehehe...